Stachys thirkei Bitkisinin Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Araştırmalar

Deniz Tunalı Erkan, Başaran DÜLGER
1.557 376

Öz


Bu çalışmada, Düzce ilinden toplanan Stachys thirkei C.Koch (Lamiaceae) bitkisinden elde edilen etanol, kloroform ve etil asetat ekstraktlarının Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25992, Salmonella typhimurium CCM 5445, Klebsiella oxytoca ATCC 8724, Proteus vulgaris ATCC 8427, Yersinia pestis ATCC 19428, Staphylococcus aureus ATCC 6538P, Enterococcus faecalis ATCC 29212 ve  Listeria innocua ATCC 33090 bakteri kültürleri ve Candida albicans ATCC 90028, Candida glabrata ATCC 90030, Candida parapsilosis ATCC 22019, Cryptococcus neoformans ATCC 32045 ve Debaryomyces hansenii DSM 70238 maya kültürlerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemiyle araştırılmıştır. S. thirkei bitkisinin tüm mikroorganizmalar üzerinde 6.33-19.42 mm arasında inhibisyon zonu oluşturduğu gözlenmiştir. Bitkinin en yüksek antibakteriyel aktivitesi etil asetat ekstraktında Staphylococcus aureus ATCC 6538P (19.42 mm) bakterisine karşı ölçülmüştür. En yüksek antifungal aktivitesi etanol ekstraktında Candida glabrata ATCC 90030 (17.36 mm) maya kültürüne karşı ölçülmüştür. Etanolün, bitki bileşiklerinin ekstraksiyonunda diğer çözücülerden daha etkili olduğu saptanmıştır. Bulgular bu bitkinin mikrobiyal enfeksiyonlara karşı halk ilacı olarak kullanımını destekler niteliktedir.


Tam metin:

PDF ÖZET

Referanslar


Anonim, http://www.theplantlist.org (Erişim tarihi: 22th of June, 2016).

Anonim, http://www.bizimbitkiler.org.tr (Erişim tarihi: 22th of June, 2016).

M. Dinç, S. Doğu (2015) DOI 10.1007/s40011-015-0511-3.

B. Kaya, M. Dinç, S. Doğu Modern Phytomorphology 8 (2015) 37–40.

M. Temel, M. Kargıoğlu, S. Arı SDU Journal of Science (E-Journal) 10(2) (2015) 35-47.

E. Dündar, E. Akçiçek, T. Dirmenci, Ş. Akgün Turk. J. Bot. 37 (2013) 14-23.

L. Leporini, L. Menghini, M. Foddai, G.L. Petretto, M. Chessa, B. Trillini, G. Pintore Nat. Prod. Res. 29(10) (2015) 899-907.

H. Ghaffari, B.J. Ghassam, H.S. Prakash Int. J. Pharm. Pharm. Sci. 4(3) (2012) 691-696.

H. Lakhal, T. Boudiar, A. Kabouche, S. Laggoune, Z. Kabouche, G. Topçu Chem. Nat. Compd. 46(6) (2011) 964-965.

K. Morteza-Semnani, M. Saeedi, S. Shahani Afr. J. Biotechnol. 5(24) (2006) 2428-2432.

J. Kukic, S. Petrovic, M. Niketic Biol. Pharm. Bull. 29(4) (2006) 725-729.

N. Erdemoğlu, N.N. Turan, İ. Çakıcı, B. Şener, A. Aydın Phytother. Res. 20 (2006) 9–13.

S.N. Ostad, M. Vazirian, A. Manayi, A. Hadjiakhoondi, M. Khanavi Res. J. Pharmacognosy 1(2) (2014) 23-28.

F. Conforti, F. Menichini, C. Formisano, D. Rigano, F. Senatore, N.A. Arnold, F. Piozzi Food Chem. 116 (2009) 898-905.

S.H. Rezazadeh, J. Zaringhalam, H. Manaheji, A. Kebryaeezadeh J. Med. Plants Res. 3(5) (2009) 368-376.

M. Khanavi, M. Sharifzadeh, A. Hadjiakhoondi, A. Shafiee J. Ethnopharmacol. 97 (2005) 463-468.

M. Sharifzadeh, K. Sharifzadeh, M. Khanavi, A.Hadjiakhoondi, A. Shafiee Int. J. Pharm. 1(2) (2005) 132-137.

N. Maleki, A. Garjani, H. Nazemiyeh, N. Nilfouroushan, A.T. Eftekhar Sadat, Z. Allameh, N. Hasannia J. Ethnopharmacol. 75(2-3) (2001) 213-218.

M. Rabbani, S.E. Sajjadi, H.R. Zarei J. Ethnopharmacol. 89(2-3) (2003) 271-276.

S. Karakaya, A. Kavas J. Sci. Food Agr. 79 (1999) 237–242.

G. Dülger, B. Dülger Br. J. Med. Med. Res. 7(10) (2015) 821-826.

M. Mahdavi, M.H Jouri, S. Mahzooni-Kachapi, S. Halimi’Jelodar Intl. J. Farm. & Alli. Sci. 3 (2015) 197-206.

G. İşcan, B. Demirci, F. Demirci, Y.B. Köse, K.H.C. Başer Turk J. Pharm. Sci. 9(2) (2012) 219-224.

S. Mahdavi, Y. Mehmannavaz, M. Taheri Journal of Herbal Drugs 5(1) (2014) 7-12.

K. Karaboduk, O. Karabacak, S.Y. Doğan, H. Karaboduk, E. Gündüzer, T. Tekinay J. Environ. Prot. Ecol. 15(3A) (2014) 1293–1302.

T. Aşkun, E.M. Tekwu, F. Satil, Ş. Modanlıoğlu, H. Aydeniz BMC Complem. Altern. M. 13 (2013) 365-375.

A. Birinci Yıldırım, F. Pehlivan Karakas, A. Uçar Türker Asian Pac. J. Trop. Med. (2012) 616-624.

G. İşcan, B. Demirci, F. Demirci, Y.B. Köse, K.H.C. Başer Turk J. Pharm. Sci. 9(2) (2012) 219-224.

A.C. Gören, F. Piozzi, E. Akçiçek, T. Kılıç, S. Çarıkçı, E. Mozioğlu, W.N. Setzer Phytochem. Lett. 4 (2011) 448-453.

M. Abichandani, L. Nahar, P. Singh, R. Chitnis, H. Nazemiyeh, A. Delazar, S.D. Sarker Arch. Biol. Sci. 62(4) (2010) 941-945.

H. Türker, A. Birinci Yıldırım, F. Pehlivan Karakaş Turk. J. Fish. Aquat. Sc. 9 (2009) 181-186.

K. Güven, E. Karabacak, S. Çelik, İ. Uysal Journal of Applied Biological Sciences 3(2) (2009) 154-159.

M. Dönmez, M. Kargıoğlu, M. Temel Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 11 (2011) 1-9.

A. Uğur, N. Saraç, Ö. Varol Indian J Pharmacol. 45(2) (2013) 201–202.

F. Z. Küçükbay, O. Özgül, H. Küçükbay, E. Akçiçek Chem. Nat. Compd. 46(6) (2011) 982-984.

R. Omidbaigi, M.A. Omidbaigi, M.R. Bastan J. Essent. oil Bear. Pl. 9(1) (2006) 60-64.

H. Duman, M. Kartal, L. Altun, B. Demirci, K.H.C. Başer Flavour Fragr. J. 20 (2005) 48-50.

A.C. Gören Rec. Nat. Prod. 8(2) (2014) 71-82.

İ. J. Uysal Environ. Biol. 31 (2010) 141-147.

Ç. Ünsal, H. Vural, G. Sarıyar, B. Özbek, G. Ötük Turk. J. Pharm. Sci. 7(2) (2010) 139-150.

N.H. Khan, M.S.A. Nur-e-Kamal, M. Rahman Indian J. Res. 87 (1988) 395-397.

C.H. Collins, P.M. Lyne, J.M. Grange, J.O. Falkinham, Collins and Lyne’s Microbiological Methods, 8th edition, Arnold, London (2004) 456.

CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute), Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Test; Approved Standard, CLSI document M02-A11, 11th edition, Clinical and Laboratory Stantards Institute, (2012).

G. Dülger, T. Tütenocaklı, B. Dülger J. Med. Plants Stud. 3(2) (2015) 86-89.

A. Yavari, S.M. Shahagolzari American-Eurasian J. Agric. & Environ. Sci. 13(5) (2013) 735-739.

S. Cavar, M. Maksimovic, M.E. Solic Biologica Nyssana 1(1-2) (2010) 99-103.

H. Fakir, S. Erbaş, M. Özen, İ.E. Dönmez Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 1(2) (2014) 25-28.

S.G. Jonathan, I.O. Fasidi Afr. J. Biomed Res. 6 (2003) 85-90.